maanantai 1. helmikuuta 2016

Toivepostaus: Taakanveto

Eräs henkilö oli toivonut postausta meidän taakanvedosta, joka ollaan vasta aloitettu. Pariin otteeseen ollaan käyty ketjulenkeillä, kunnes tuli kovat pakkaset ja nyt ollaan taas päästy käymään. En oikein tiedä mitä pitäisi kertoa, mutta lainaan asioita mm. Finnish weight pulling associaton:in sivuilta :) ja jos huomaa jotain korjattavaa niin siitä saa ehdottomasti kertoa kommenteissa!

"Laji on alkujaan peräisin Pohjois-Amerikasta, valjakkourheilusta kehitetty koiraroduille soveltuva vetolaji jolla mitataan yksilötasolla koiran voima sekä kestävyys. Amerikassa ja Kanadassa kisaavat kaikki rodut sulassa sovussa, aivan kuten sen pitääkin olla. Samoin tehdään nyt myös Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa, ja tämä käytäntö on rantautunut myös Suomeen nykyään, FWPA:n toimesta ja tapahtumissa."

"Asteikkona käytetään P4P (pound for pound) jolloin jokainen koira, oli se sitten iso tai pieni, on samalla lähtöviivalla, eli koiran paino jaettuna vedettyyn taakkaan. Suoritus myös kellotetaan jolloin tasavedon sattuessa nopein aika voittaa. Lisää tästä aiheesta säännöissä. Yhdistys ei tunne roturajoja, kaikki ovat tervetulleita vetämään oli se rotu sitten mikä tahansa."Nooa toisella lenkillä...

Me aloitettiin laji muuten vaan ja kaverin kautta innostuin lajista. Lajiinhan sopii mikä tahansa rotukoira tai seropi. Lajista tykkään, koska näkee miten koira tekee oikeasti töitä ja tietenkin on tärkeää, että koira nauttii tekemisestään. On myös tärkeää, että on oikeanlaiset valjaat!

Ennen lenkkiä pitää muistaa lämmitellä koiran lihakset vaikka kävelemällä yms. ennen ketjulenkkiä ja myös lenkin jälkeen on tärkeää tehdä loppu lämppärit. Lenkkien pituutena olen pitänyt 1-2km tällä hetkellä ja voi tehdä myös lyhyitä spurtteja jolloin koiralle laittaa enemmän painoa. Ja jos joku nyt tosiaan miettii mikä on hyvä määrä aloittaa niin 10-20% koiran painosta on hyvä. 
Esim. Nooa aloitti alle 1kg, mutta se oli selkeästi liian kevyt ja laitoin varmpaan pikkasen yli 1kg verran ketjua perään. Telmalla on alle 1kg ketjua, kun se on muutenkin semmonen hieno helma :D 

Omia kokemuksia...
Mehän ollaan siis käyty ainakin n. 4 ketjulenkillä ja varsinkin Nooa on asiasta innoissaan. Mitähän muuta... No valjaat on istunu hyvin noille ja jaksaavat hyvin parin kilsan lenkin. Meillä ollaan siis tykätty ja mieluusti suosittelen lajia muillekkin!


Telma toisella lenkillä...

Mistä valjaat?
Suomessa taakanvetovaljaita taitaapi tehdä vain pari ihmistä ja itse tilasin valjaat Jum-Jum's nimiseltä yritykseltä. Hintahan riippuu ihan koiran koosta, mutta oikeanlaisista valjaista kannattaa maksaa sillä ne kuitenkin kestää melko pitkään käytössä. Ja nämähän tehdään tietenkin mittatilauksena ja meidän valjaat oli juuri hyvät noille!

Jos ei ole varma onko laji omalle koiralle sopiva niin suomessa parikin harjoituspaikkaa missä varmasti pystyisi kokeilemaan. Kannattaa siis liittyä facebookissa tähän ryhmään Finnish Weight Pulling Association sillä siellä saa kyllä vastauksia kysymyksiin.

Lajissa pystyy myös tietenkin kisaamaan, mutta siellä mennään aika kovilla painoilla. Itse en ole kisaamaan menossa, vaikka se voisi olla kiva kokemus. Lopuksi saatte tämän päiväisestä videota. En oikein osannut enempää kirjoittaa, mutta tässä nyt jotain.


Jäikö jokin asia mietityttämään? Haluaisitko ketjulenkille seuraa Etelä-Savon seudulla?kommentoi ihmeessä ja jos joku taakanvetoa harrastaa niin olisi kiva kuulla mitä olette tykänneet lajista :)

4 kommenttia:

 1. Jes, kiitos tästä postauksesta! :-) Pitääpä heti mennä liittymään facebookissakin tuonne ryhmään ja oikeasti nyt harkita omien valjaiden ostamista. Timi ois varmaan innoissaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä mitää! :) meillä on ainakin tykätty ketjulenkkeilystä.

   Poista
 2. Olipa hyvä ja selventävä postaus, lisää tällaisia!�� Sähän voisit tehä vähän saman tyyppisen agilitystä ja teidän näyttely harrastuksesta. Kerro miksi aloit harrastaa juuri tätä lajia ja kuinka pitkälle haluat sen kanssa edetä.�� Olisi myös kiva lukea, että miksi päädyit tipsuun ja tuleeko sinulla olemaan joskus jotain muita rotuja? Kerro vaikka 5-10vuoden päähän mitä kaikkea haluat kokea koiriesi kanssa. Toivottavasti tää inspiroi sua vähän. En tiiä onko noissa mitään järkeä, mutta ainakin itse niistä lukisin.��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! :) voin noista juu kirjoittaa jossain välissä. Itseasiassa olen kirjoittanut joskus postauksen miten päädyin tiibetinspanieliin :D

   Poista